Vinterdepression.

Hader du de lange vintermåneder? – og føler du et ønske om bare at kunne gå i dvale? Føler du dig udkørt, og har du trang til sollys og kulhydrater?

Ja, så er du ikke den eneste. Rigtig mange mennesker fortæller, at de i vintermånederne har nedsat energi-niveau, og at de føler, at deres humør er påvirket negativt.

Mange føler det der kan beskrives lidt populært som ”a touch of winter blue”. Det kan dog også være langt mere alvorligt og kaldes en vinter depression eller helt medicinsk, Seasonal Affective Disorder (SAD). Kendetegnet ved denne type af depression er at den typisk kommer i vinterhalvåret og har tendens til at blive bedre i sommerhalvåret.

Symptomerne er de samme som ved Depression.

Når man har en depression, er man nedtrykt og træt, og mangler sin sædvanlige energi og drivkraft, uden man nødvendigvis kan pege på en årsag. Livet kan virke tungt og uoverkommeligt, og man kan mangle overskud til at klare hverdagen. Man kan have svært ved at koncentrere sig og have svært ved at huske. Tankerne er negative og pessimistiske, og man kan føle, at man ikke har noget at tilbyde andre. Mange ved ikke, hvornår de depressive tanker begyndte. Og nogle tænker, taler og bevæger sig langsommere end normalt.

Der er mange forskellige grader af depression. Lige fra tristhed til dyb fortvivlelse. Og nogle har svært ved at føle noget overhovedet.