Teori U

Skrevet af Anette King -Coachinguniverset

Står du et sted i dit parforhold, hvor det er tid til fornyelse for at undgå krise og konflikter? Har du brug for at blive set på, og se din partner med nye øjne for at opnå større nærhed?

Ja, så kan Teori U, udviklet af Otto Scharmer, starte din rejse mod en dybtgående forandring.

Jeg vil herunder kort folde teorien ud i forhold til personlig udvikling.

Rejsen ind i U'et

Forestil dig en rejse ind i dig selv for at opdage og realisere dit fulde potentiale. Teori U beskriver denne rejse som formet som et U, der ikke blot indebærer en overfladisk vending, men snarere en dybdegående fordybelse.

På venstre side af U'et ligger vores gamle vaner og erfaringer. Vi skal frigøre os fra disse, og bevæge os nedad mod bunden af U'et, hvor vi dykker ned i vores kerneværdier i livet. Med denne nye erkendelse begiver vi os opad på højre side af U'et, klar til at møde nye udfordringer og skabe nye muligheder. Otto Scharmer sammenligner denne bevægelse med at gå fra at betragte det færdige maleri, til at se kunstneren foran det hvide lærred. For at finde nye veje må vi først finde vores indre kilde, hvor intentioner og bevidsthed udspringer.

Være åben og modtagelig

På denne rejse er åbenhed afgørende. Det åbne sind tillader os at frigøre os fra gammel vanetænkning. Det åbne hjerte lader os se udfordringer fra andre synsvinkler, mens den åbne vilje tillader os at omfavne det, der er ved at opstå.

Slip Det Gamle, tag imod det nye- selvledelse.

Ordet "ledelse" stammer fra det indoeuropæiske "leith", som betyder at stå på tærsklen til noget nyt. Otto Scharmer insisterer på, at for at leve og handle nærværende må vi give slip på det, der ikke er essentielt. Nogle gange må det gamle dø for at gøre plads til det nye, en cyklus, som naturen gentager hvert efterår.

En ny sprogbrug sammen

Endelig ser Otto Scharmer Teori U som mere end blot en individuel rejse. Det er også en social teori, der handler om os selv og andre. I dialog med andre er det afgørende at træde uden for vores eget synspunkt med en ny forståelse af os selv og andre. At kunne tale samme sprog.

Realiser dit eget og andres potential.

Teori U repræsenterer ikke kun en ny vej til personlig vækst og udvikling, men også at lade rejsen ind i U'et som enkeltpersoner og som samfund så vi alle kan realisere vores fulde potentiale og skabe en bedre fremtid.